Tilbake til alle kurs og arrangementer

Brød & Miljø: Bruk av naturlig ventilasjon i nullutslippsbygg

Oslo 7. oktober 2015
Brød & Miljø: Bruk av naturlig ventilasjon i nullutslippsbygg
Frokostmøte
Energi og miljø
Kistefossdammen barnehage. Illustrasjon: Christensen & Co Arkitekter a/s
Er det mulig å bruke naturlig ventilasjon i et nullutslippsbygg? På Brød & Miljø den 7. oktober vil forskere fra NTNU og SINTEF Byggforsk fortelle om prinsippene bak naturlig ventilasjon og fuktbufring i neste generasjon klimavennlige bygg. Du vil også få et innblikk i hvordan disse utfordringene er tenkt løst i det som skal bli Norges første plusshusbarnehage – Kistefossdammen i Asker kommune.
Pris
MNAL kr 0,-
Øvrige kr 0,-
Les mer om kurset Skjul mer om kurset

Bestrebelsene på å redusere energiforbruket i bygg har ført til at vi får svært tette bygningskropper. For å tilfredsstille kravene til et godt inneklima, har løsningen hittil vært å installere et mekanisk ventilasjonsanlegg som sørger for nødvendig luftutskiftning i bygget. Viftene i slike anlegg krever imidlertid en hel del energi i drift. Prinsippene ved bruk av naturlig ventilasjon tar utgangspunkt i naturlige prosesser der luftutskiftningen baseres på utnyttelsen av termisk oppdrift. Men er det i det mulig å løse behovet for ventilasjon uten bruk av energikrevende mekanikk i et nullutslippsbygg?

Fuktbufring i romoverflater, møbler, innredning og tekstiler kan dempe svingninger i inneluftens relative fuktighet.  Dette er en velkjent effekt dokumentert i en rekke studier langt tilbake i tid. Tema har imidlertid kommet opp igjen, blant annet knyttet til energieffektivisering i bygninger. Kunnskapsstatus - Fuktbufring i materialer og påvirkning på energibehov er tema i en ny rapport fra Forskningssenteret Zero Emission Buildings.

Med forslaget Solbyen, ble det dansk-norske teamet Christensen & Co Arkitekter, MOE rådgivende ingeniører og Konsulent Henrik Innovation, tidligere i vår kåret til vinner i FutureBuilts konkurranse om Norges første plusshusbarnehage i Asker kommune. Forslaget ble av juryen berømmet for å klare å kombinere gode romlige kvaliteter ute og inne, med et gjennomtenkt teknisk konsept. Barnehagen skal etter planen bygges med et hybrid ventilasjonssystem der man kombinerer naturlig ventilasjon med bruk av mekaniske vifter ved behov.

Les mer om prosjektet på FutureBuilts nettsider

Se opptak fra Brød & Miljø 7.10.2015:

 


 Program 

08.00 Frokost 
08.30 Velkommen

08.35  Naturlig ventilasjon i nullutslippsbygg
   Hans Martin Mathisen, professor, NTNU
08.55  Fuktbufring i materialer og påvirkning på energibehov – en kunnskapstatus            Berit Time, sjefsforsker, SINTEF Byggforsk
09.15  Kistefossdammen barnehage – Norges første plusshusbarnehage
           Elisabeth Kolrud, miljørådgiver, Asker kommune
09.25  Bruk av hybrid ventilasjon i Kistefossdammen barnehage
           Bård Ellingsen, MOE rådgivende ingeniører

09.45    Spørsmål og diskusjon   
10.00    Slutt

Brød & Miljø er månedlige frokostmøter som arrangeres av NAL i samarbeid med Statsbygg, FutureBuilt, SINTEF Byggforsk, Innovasjon Norge, Faggruppen for bygg og anlegg (Tekna/NITO), Byggevareindustriens forening, Husbanken og Enova. 

Frokostmøtene er gratis og åpne for alle interesserte. Vi oppfordrer deltagere til å reise kollektivt, sykle eller gå. Vi har sykkelparkering i bakgården. 

Offentlig kommunikasjon
Buss 21 til Uranienborgveien/trikk 11 Homansbyen/trikk 19 til Riddervolds plass eller buss/bane/trikk til Nasjonaltheateret. 

STED
Arkitektenes Hus
Josefines gate 34
0351 Oslo
VARIGHET
7. oktober kl 08.00 til
7. oktober kl 10.00
PÅMELDINGSFRIST
6. oktober 2015
ANSVARLIG
Iselin Ekman
Status
Påmeldingsfrist er utgått