Tilbake til alle kurs og arrangementer

Brød & Miljø - Hva skal vi bygge framtidens nullutslippsbygg av?

Oslo 4. mars 2015
Brød & Miljø - Hva skal vi bygge framtidens nullutslippsbygg av?
Frokostmøte
Energi og miljø
Aerogel benyttet i bolig i Hemingveien. Knut Hjeltnes Arkitekter. Foto: Espen Grønli
Et nullutslippsbygg er et plussenergihus med klimagassregnskap. Hele byggets livssyklus skal med i regnskapet, det vil si alle klimagassutslipp forbundet med produksjon av bygget, utslipp fra energi til drift og utslipp ved riving. Riktig materialvalg er avgjørende for å komme i mål med nullutslippsbygg. Kom på gratis frokostmøte i Arkitektenes hus og lær mer om framtidens miljøvennlige byggematerialer!
Pris
MNAL kr 0,-
Kursdeltaker kr 0,-
Les mer om kurset Skjul mer om kurset
Frokostmøtet arrangeres i samarbeid med The Research Centre on Zero Emission Buildings, ZEB (NTNU/SINTEF).

Til frokostmøtet har vi invitert to forskere fra NTNU og SINTEF Byggforsk og arkitekt Knut Hjeltnes.

Professor og sjefforsker Bjørn Petter Jelle ved NTNU og SINTEF forsker på nye materialer og teknologier i bygningskroppen. På frokostmøtet vil han snakke om materialforskning innen nullutslippsbygg, som f.eks. nye varmeisolasjonsmaterialer, faseendringsmaterialer, smarte vinduer og bygningsintegrerte solceller – hva som er aktuelt nå og hva det fortsatt forskes på.

Reidun Dahl Schlanbusch er forsker på miljøvennlige bygg i SINTEF Byggforsk. Arbeidet hennes har fokus på nullutslippsbygg, livssyklusanalyse (LCA) og reduksjon av klimagassutslipp gjennom materialproduksjon og materialvalg. Reidun har ansvaret for SINTEFs satsing på miljødeklarasjoner (EPD).

Aerogel er et gjennomskinnelig materiale med gode isolasjonsegenskaper. Brukt i en glassvegg slipper dagslyset gjennom og gir et diffusert og jevn lys til rommet. Arkitekt Knut Hjeltnes har benyttet aerogel i en bolig i Hemingveien i Oslo (2013) der 65 prosent av veggene består av glassvegger med aerogel. 

Frokostmøtet ble også streamet, her kan du se videoene:


Program

08:00 Frokost

08:30 Velkommen

08:35 Materialforskning innen nullutslippsbygg, Bjørn Petter Jelle, NTNU

09:00 Bundet CO2 og energi. Eksempler fra en analyse av isolasjonsmaterialer,     Reidun Dahl Schlanbusch, SINTEF Byggforsk

09:20 Aerogel brukt i bolig i Hemingveien, Oslo. Arkitekt Knut Hjeltnes, Knut  Hjeltnes sivilarkitekter mnal

09:45 Spørsmål og diskusjon

10:00 Slutt

Møteleder er Trine Dyrstad Pettersen fra Byggevareindustriens forening.

Brød & Miljø er månedlige frokostmøter som arrangeres av NAL i samarbeid med Statsbygg, FutureBuilt, SINTEF Byggforsk, Innovasjon Norge, Faggruppen for bygg og anlegg (Tekna/NITO), Byggevareindustriens forening, Husbanken og Enova. 

Frokostmøtene er gratis og åpne for alle interesserte. Vi oppfordrer deltagere til å reise kollektivt, sykle eller gå. Vi har sykkelparkering i bakgården. 

Offentlig kommunikasjon

Buss 21 til Uranienborgveien/trikk 11 Homansbyen/trikk 19 til Riddervolds plass eller buss/bane/trikk Nasjonaltheateret. 

Les mer om Brød & Miljø frokostmøter

STED
Arkitektenes Hus
Josefines gate 34
0351 Oslo
VARIGHET
4. mars kl 08.00 til
4. mars kl 10.00
PÅMELDINGSFRIST
3. mars 2015
ANSVARLIG
Perann Stokke
Status
Påmeldingsfrist er utgått